Haptonomie

Haptonomie houdt zich bezig met voelen. Wat wij voelen vertelt ons veel over onszelf, onze relaties met anderen en onze omgeving. De haptonomie beschouwt de mens als een uniek en authentiek individu waarbij lichaam en geest een eenheid vormen.

In deze drukke en tevens prestatiegerichte maatschappij, gunnen wij ons steeds minder tijd om stil te staan bij onszelf, bij ons gevoel, bij wie we zijn of waar we voor staan. Er wordt een groot beroep gedaan op ons verstandelijk functioneren, waarbij ons gevoel al te vaak op de achtergrond verdwijnt. De haptonomie spreekt u aan op uw natuurlijke vermogen, de tast (hapsis), en op de mogelijkheden tot luisteren naar wat u van binnen voelt en beleeft. Door te luisteren naar de signalen van uw lichaam, kunt u keuzes maken die voor u goed voelen en niet op basis van wat men (de omgeving, familie, gezin, werk) van u verwacht.

Haptotherapie

Haptotherapie is gericht op het herstellen van de balans tussen voelen, willen, denken en handelen. In de huidige maatschappij ligt het accent vooral op effectiviteit en efficiŽntie. We gunnen ons vaak weinig ruimte en tijd om te voelen, hoe wij innerlijk reageren op bepaalde situaties. Wat doet het ons? Wat is onze beleving bij een gebeurtenis? Lichamelijke klachten hebben u iets te vertellen. Door daar naar te luisteren en te voelen, te aanvaarden en te doorleven kunt u helen, heel worden. Lichaam en geest zijn (een ge)heel (Plato).